Als Països Catalans, la mona és el regal tradicional que un padrí fa al seu fillol -i en algunes comarques els avis o els pares als seus néts i fills- el dia de la Pasqua de Resurrecció. Es tracta d’un pastís que data del segle XV i que conté pa adobat amb oli, ous i sucre. La seva particularitat resideix en el adornat amb un ou sencer, dur i sense pelar. Al llarg de la història, els pastissers i forners es van apropiar de la recepta i a partir del segle XIX van començar a comerciar amb aquest dolç, perquè finalment la mona s’acabés consolidat com una de les grans tradicions gastronòmiques catalanes.
Història de la mona
A mitjans del segle XX, més específicament en els anys trenta, apareixen les primeres mones de xocolata i crocant que van donar lloc a la mona tal com l’entenem en l’actualitat. A dia d’avui tant la presentació com els ingredients que conformen la recepta són molt variats.
La mona tradicional, amb ous, consisteix en una pasta de brioix que presenta la forma d’un tortell rodó amb un forat al mig, en el qual es posen un o més ous durs sencers. No obstant, les mones modernes són fetes de pa de pessic amb crema de mantega i altres matèries primeres, a més que sol abundar la xocolata i presenten una gran diversitat de formes i sabors. Cada vegada més, van acompanyades de figuretes diverses que representen els personatges més populars entre el públic infantil, i cal destacar que aquestes figures han acabat per substituir la tradicional coca d’ous.
Si bé el dia tradicional del consum de la Mona és el Diumenge de Resurrecció, la veritat és que es consumeixen més per Dilluns de Pasqua, ja que és festiu. Les preferències pels tipus de mona varien segons els gustos de cadascú, tot i que, naturalment, els principals consumidors d’aquest pastís són els nens.
T’animem a que vinguis a passar un dia en família al nostre Restaurant Can Miquel a l’Escala i gaudeixis d’una escapada a la Costa Brava mentre vius aquesta tradició ancestral!