Si alguna cosa tenen en particular els jaciments trobats a la zona d’Empúries és la seva gran riquesa històrica, ja que s’hi ajunten runes de diferents pobles grecs i romans, per la qual cosa és de vital importància comptar amb una mica de documentació prèvia per a poder entendre’ns millor.
Dins del gran moviment de colonització del Mediterrani (s. VIII a.C), la colònia grega Focea van ser els primers que es van endinsar a la península i van arribar poc a poc als pobles que es trobaven en ella creant rutes comercials. Fruit d’aquestes rutes comercials van néixer petits nuclis urbans, una de les principals es Emporion (la actual Empúries).
En les runes d’Empúries també es poden observar les restes d’una comunitat romana, Emporiae, que es va instal·lar a la zona al segle I a.C. Aquestes restes arqueològiques es barregen amb les de les comunitats gregues anteriors, per aquest motiu ñes de vital importància comptar amb algun tipus de guia que faciliti la comprensió de què és el que es troba allà com els mosaics de les antigues cases senyorials, l’escultura d’Asclepi o l’important fòrum romà.
El legat gastronòmic
Fruit de la llarga estada de totes aquestes comunitats, ha arribat fins als nostres dies un important legat gastronòmic. A dia d’avui, la conegudíssima dieta mediterrània compta amb elements que tenen el seu origen a la cultura d’aquells grecs i romans que van ocupar la zona.
Aquest legat gastronòmic pot observar-se especialment en aquesta zona de la costa mediterrània de la que molt orgullosament forma part el restaurant Can Miquel a la Cala Montgó. Els embotits, l’ús de l’oli d’oliva, la presència dels vegetals en tots els palts i molts altres elements habituals als plats de Can Miquel tenen el seu orígen en l’pepoca greco-romana.
Si vols gaudir de la cuina mediterrània de qualitat, no dubtis en visitar el nostre restaurant a l’Escala.